Od jajca do jabolk “Ab ovo usque ad mala”
Ali
veš?
>> Ajda je na Slovenskem prvič omenjena v 15. stoletju, v 16. stoletju se je že uveljavila kot najpomembnejše žito. Iz ajde so nekoč pripravljali kašo, žgance, kruh, potice in štruklje. Uporabljali so jo tudi za živinsko krmo in gnojenje, cvetoča ajda je bila pomembna čebelja paša.
>> Krakovo je bilo nekoč ribiško predmestje Ljubljane. Z izsuševanjem Ljubljanskega barja in regulacijo Ljubljanice se je v 19. stoletju ribištvo začelo zmanjševati in Krakovčani so nato do druge polovice 20. stoletja skozi celo leto oskrbovati Ljubljano s svežo zelenjavo. Sloveli so predvsem po zelju in solati ljubljanski ledenki ali ajsarci, ki so jo prodajali na tržnici. Zato se je Krakova prijelo ime Solatendorf ali Solatna vas.
>> Kopun ali skopljen petelin je bil pogosto na jedilnikih meščanov in je veljal za eno največjih perutninskih poslastic, dokler ga ni zamenjal puran.
Mlekarica s cizo, 1931.
Fotograf: Lojze Šmuc
SI_ZAL_LJU/0342 Zbirka fotografij, B4-072.
Ali
veš?
>> Najstarejša kuharska knjiga, ki jo hranijo v ljubljanski enoti arhiva sega v leto 1700 in vsebuje zanimive recepte, med njimi tudi za cimetovo mleko.
>> Mandljevec je manjše drevo, ki izvira iz Irana in okoliških držav; njegov plod mandelj se uporablja v kulinariki predvsem v sladkih jedeh.
[No. 379 Ein Zimet Milich] Spridl 2 loth gefätten zimet, in ein virtl siessen siedenten rämb ab, vnd von 14 ayr die fast faimet gewiettlete clar löfferl weiss darein gerihrt, laß ein sudt thun, gieß 2 tropfen zimet öhl darein, gieß in ein schalln, zuggers vnd gibs kalter auf den tisch. Cimetovo mleko SI_ZAL_LJU/0359 Zbirni fond, t. e. 2, p. e. 21. |
Mandel Torten
Nimm ½ pfunt Mandel, hacke sie rechts aber fein, denn sie mussen durch gesiebt werden, und ½ pfunt Zuker, von einer Lemonie die Schallen, aber klein geschritten, gieb dieses allein in einer Topf, schlage 6 ganze Eyer und 12 dotter hienein, jedoch die Klar mus zu Fam geschlagen werden, und am allerletzt thut man es hinein, gerührt mussen bey einer ganzen Stunde werden, in die Torten kann man auch Chocolade nehmen, wann man es schwarzen haben will gieb man sie so dann in einer Modl, und backe es bey einer Stunde.
Mandljeva torta
V posodo daj pol funta na drobno nasekljanih mandljev, pol funta sladkorja, naribano lupino limone, dodaj 6 celih jajc in 12 rumenjakov. 12 beljakov stepaj 1 uro, da dobiš sneg in ga dodaj zmesi mandljev, sladkorja in jajc. Če želiš temno torto, dodaj čokolado. Nato zmes vlij v model in peci 1 uro.
SI_ZAL_LJU/0359 Zbirni fond, t. e. 2, p. e. 21.