Arhivistika ni dolgočasna veda

Film Arhivistika ni dolgočasna veda (2010) je prvi iz trilogije kratkih filmov o arhivih in arhivskem gradivu, ki ga je za laično javnost pripravila arhivistka ZAL mag. Marjana Kos. V filmu predstavi manj poznano vedo arhivistiko in njene specializirane ustanove, katerih glavna naloga je zbirati, hraniti in varovati arhivsko gradivo za potrebe raziskovalcev in uradnih postopkov. Poseben poudarek je na zgodovinskem in družbenem pomenu javnih arhivov, ki so ene temeljnih kulturnih ustanov v Sloveniji. Kdo je bil prvi slovenski arhivar in kje je deloval? Kaj je arhivsko gradivo, kje nastaja in zakaj ima status kulturnega spomenika? Imam z arhivskim gradivom opraviti tudi jaz – pa se tega sploh ne zavedam?

Na ta in mnoga druga vprašanja dobite odgovor v filmu.

Iz prvih let avtomobilizma na Kranjskem

Film Iz prvih let avtomobilizma na Kranjskem (2017) je vsebinska nadgradnja filma Arhivistika ni dolgočasna veda. Obiskovalec arhiva nam predstavi zgodbo o svojem raziskovanju arhivskega gradiva in kaj je iz njega izvedel. Začne z letom 1898, ko je baron Anton Codelli pripeljal v Ljubljano prvi samodrč – avtomobil. Prve avtomobilske zgode, predvsem pa nezgode, so zapisane prav v dokumentih, ki jih radovedni obiskovalec najde v arhivu. Najdbe ga tako navdušijo, da sklene, da bo tudi sam arhivu daroval stare dokumente in s tem obogatil našo pisno kulturno dediščino.

Filmska zgodba nazorno prikaže neločljivo povezanost med ustvarjalci, hranitelji in uporabniki arhivskega gradiva. Starodobna vozila, osvetljena s starimi arhivskimi dokumenti, prikupno oživijo podobo časa in ljudi, ki živijo le še v našem spominu in v – arhivskem gradivu.

Od jajca do jabolk ali Od začetka do konca

Film Od jajca do jabolk ali Od začetka do konca (2017) postavlja v ospredje malo znan poklic in delo arhivista. Zgodba je preprosta: mlada pripravnica med arhivskim gradivom najde 300 let staro rokopisno knjigo. A kaj, ko je ne zna prebrati! Izkaže se, da bo morala osvojiti še različna dodatna znanja, če se bo želela dokopati do vsebin, ki so v njej zapisane. Ob pomoči izkušene arhivistke spozna, da poklic arhivista ni niti dolgočasen niti nepomemben. Stara kuharska knjiga nam ne pomaga le pri pripravi jedi tistega časa, ampak  med vrsticami ponudi tudi neposreden vpogled v prehrano naših prednikov. Vsak arhivski dokument je odličen vir novih spoznanj, vendar vedno tudi vir novih vprašanj. V iskanju odgovorov arhivist dobi priložnost za nenehno pridobivanje širokega znanja z različnih področij.

Prilagoditev pisave