Jajca so kot joker pri kartah
Ali
veš?
>> Belokranjska pogača je jed, ki naj bi jo v Belo krajino prinesli Uskoki. Na njeno prvotno obliko, »pod pepelom pečen nekvašen kruh«, kaže tudi ime, prevzeto iz latinske besede focacea ali italijanske focaccia.
>> Belokranjska povitica je slana jed, pripravljena iz vlečenega testa, oblikovana v podolgovato tanko štručko in nadevana z domačo skuto ali sirom, prevreto smetano ter jajcem. Pri pripravi proste povitice se doda le nekaj žlic stopljene maščobe, jajca ter sol.
>> Od leta 2001 je cviček zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja. Pridelujejo ga v dolenjskem vinorodnem okolišu
>> Pridelava belokranjskih vin metliška črnina in belokranjec je zaščitena od leta 2008.
>> Belokranjske pisanice so s čebeljim voskom okrašeni pirhi. Tradicija izdelave adlešiških pisanic sega v 19. stoletje. Na območju Metlike izdelujejo drsanke – jajca, kuhana v čebulnih olupkih, so okrašena s tehniko drsanja.
Dolenjski štruklji
Vlečeno testo, 500 g
Nadev: 200 g masti, 200 g naribanega belega kruha, 4 jajca, 0,5 litra pogrete smetane Razvlečeno testo namažemo s smetano, potresemo z na masti prepraženimi drobtinami, v katere smo umešali stepena jajca, da so zakrknila. Zvijemo in kuhamo 30 minut.
SI_ZAL_NME/0194 Družina Kozina-Kovač, t. e. 6.
>> V Beli krajini ni veselice brez pečenke (odojček ali jagenjček na ražnju). Tudi na vabilu iz leta 1907 je zapisano: Dobro vino, pivo in pečenka.
Ali
veš?
>> Novomeški trgovec Alfonz Oblak leta 1894 ni dobil dovoljenja za prodajo pomaranč, limon in suhih fig.
Trgovina Alfonza Oblaka na novomeškem Glavnem trgu, 1903.
SI_ZAL_NME/0182 Gospostvo Struga, t. e. 1.
Logotip trgovine bratov Kobe v Novem mestu, 1923.
SI_ZAL_NME/0005 Mestna občina Novo mesto, t. e. 103, p. e. 145.
>> Še nekaj zanimivosti iz kuharskih zapiskov Tite Kovač Artemis:
JABOLKA
Z jabolkom je kača zapeljala Evo in ona Adama.
SI_ZAL_NME/0194 Družina Kozina-Kovač, t. e. 6.
HRUŠKE
V srednjem veku so verjeli: Brez vina užite hruške so strup. Kuhana hruška je zdravilo, surova pa strup.
KUTINA
Zlato jabolko v srebrni lupini. Uporabljali so jo tako stari Grki kot Rimljani, zelo cenjena je bila v srednjem veku.