Idrijski meščanski čebelnjak

K pisanju prispevka me je vzpodbudil članek z naslovom »Mesta so pravi velnes za čebele«, objavljen v časopisu DELO 18. avgusta 2017. V njem novinarka ugotavlja, da so na vse več strehah stavb znotraj avtocestnega obroča v Ljubljani postavljeni čebelji panji.

Tudi v Idriji imamo sredi mesta čebelnjak že dvaindevetdeset let. Stoji le streljaj od mestnega središča, v neposredni bližini cerkve sv. Trojice. Je izjemen primer mojstrsko izdelanega, umetelno oblikovanega in poslikanega meščanskega čebelnjaka in kot tak eden od biserov slovenskega čebelarstva v 20. stoletju.

Čebelnjak je na sončni legi na vrtu za njihovo družinsko hišo dal leta 1925 postaviti Pavel Lapajne, sin premožnega trgovca s čipkami Franca Lapajneta. Lapajne, ki je bil navdušen čebelar, je v knjigi Otta Paulsa Der Imker der Neuzeit (Sodobni čebelar), opazil fotografijo sodobnega čebelnjaka. Na podlagi le-te je bil izdelan načrt, ki ga predstavljamo v tokratni arhivaliji meseca. Čebelnjak je izdelal mizar Jože Kenda, ki je s tem delom pridobil mojstrski naziv.

Vloga Pavla Lapajneta na Občino Idrija za izdajo gradbenega dovoljenja za postavitev čebelnjaka, Idrija, 14.4.1925. SI_ZAL_IDR/0129 Občina Idrija, f 687 (304/c)

V notranjosti čebelnjaka so bili trije prostori. Osrednji prostor z okni je bil namenjen druženju in delu v čebelnjaku. Opremljen je bil z veliko mizo, dvosedom in stoli iz bambusa, stene pa so krasile slike. Ostala dva prostora sta služila za domovanje čebel in za spravilo čebelarske opreme. V okolici čebelnjaka so Lapajnetovi načrtno posadili medovite rastline.

Načrt za zgradbo čebelnjaka, Idrija, 20.3.1925 (1. del). SI_ZAL_IDR/0129 Občina Idrija, f 687 (304/c)

Načrt za zgradbo čebelnjaka, Idrija, 20.3.1925 (2. del). SI_ZAL_IDR/0129 Občina Idrija, f 687 (304/c)

Zaradi šibkega zdravja in obilice dela v družinskem podjetju, je Pavel Lapajne kmalu vso oskrbo za čebelnjak in čebele prepustil sorodniku Juliju Lapajnetu, ki je zanj skrbel vse do smrti leta 1979. Pred drugo svetovno vojno je bilo v čebelnjaku do trideset panjev čebel, po vojni pa od sedem do deset. Do leta 1981 je nato za čebelnjak skrbel njegov sin Peter. Po tem letu je bil čebelnjak prepuščen neusmiljenemu zobu časa.

Fotografija čebelnjaka po postavitvi leta 1925. Original hrani Peter Lapajne, Idrija.

Po dolgih letih propadanja je bil čebelnjak v zelo slabem stanju. Leta 2013 pa je Občina Idrija, v okviru čezmejnega projekta Enjoy Tour, skupaj z Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo, Čebelarskim društvom Idrija in številnimi zunanjimi izvajalci pričela s celovito obnovo tega edinstvenega objekta. Pri obnovi so poskušali ohraniti čim več prvotnih sestavnih elementov, da bi čebelnjak ohranil svojo avtentičnost. Prav tako so uredili okolico čebelnjaka in speljali čebelarsko učno pot. Maja leta 2014 je Čebelarsko društvo Idrija v obnovljeni čebelji dom ponovno vselilo nove stanovalke. Slovesna otvoritev čebelnjaka je bila 18. septembra.

Obnovljen meščanski čebelnjak leta 2014. Fotografija je objavljena v publikaciji Idrijski meščanski čebelnjak (glej spodaj).

Dobrodošli v Idriji, obnovljeni čebelnjak je vreden ogleda!

Arhivski vir

SI_ZAL_IDR/0129 Občina Idrija, splošno pisarniško poslovanje, kategorija X, 1925, f 687 (304/c)

Literatura

Idrijski meščanski čebelnjak (ur. Špela Rudolf), Idrija, oktober 2014.

Janez Pirc

arhivski svetovalec

Prilagoditev pisave