V sklopu regijskega obiska slovenske vlade na Gorenjskem je v petek, 10. decembra 2021, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, obiskala Škofjo Loko. V prostorih Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Enote v Škofji Loki, se je sešla s predstavniki Muzejskega društva Škofja Loka in si ob tej priliki z zanimanjem ogledala nekaj najbolj zanimivih dokumentov o izseljevanju ljudi iz Škofje Loke, Selške in Poljanske doline ob koncu 19. in v prvi polovici 20. stoletja.

Obisk ministrice, ki je po izobrazbi tudi sama zgodovinarka in je doktorirala iz teme slovenskega begunskega šolstva v taboriščih v Avstriji in Italiji po drugi svetovni vojni, je minil v zelo prijetnem vzdušju. V Zgodovinskem arhivu Ljubljana smo ji ob tej priložnosti poklonili nekaj naših najnovejših knjižnih izvodov. 

Srečanja se je poleg predstavnikov Muzejskega društva Škofja Loka udeležila tudi vodja škofjeloške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Judita Šega, ki je v drugem delu srečanja na kratko predstavila enoto in njene naloge ter izpostavila dolgoletno sodelovanje med arhivom in muzejskim društvom, s katerim ga povezujejo skupne korenine. Z zbiranjem arhivskih dokumentov so namreč začeli prav ustnovitelji društva, ki so že pred 2. svetovno vojno zbrali nekaj najstarejših in najlepših arhivskih dokumentov in s tem postavili temelje arhivske službe v Škofji Loki. Zgodovinski (takrat Mestni) arhiv Ljubljana je to gradivo prevzel leta 1967.

Prilagoditev pisave