PREDSTAVITEV KNJIGE STRGANKE IN POSTRGANKE IN SPOMINSKI VEČER, POSVEČEN DR. FRANCETU ŠTUKLU

Strganke in postrganke so zadnja knjiga našega upokojenega sodelavca dr. Franceta Štukla, ki smo jo v Zgodovinskem arhivu Ljubljana izdali decembra 2022 v sozaložništvu z Občino Škofja Loka in Muzejskim društvom Škofja Loka. V njej je zbranih 27 zgodb, ki jih je avtor na njemu lasten in hudomušen način zapisoval vrsto let in so odraz njegovega doživljanja Škofje Loke in Ločanov, kot jih je videl skozi oči otroka, dijaka, študenta in odraslega človeka. Vse zgodbe imajo resnično zgodovinsko ozadje in vsi liki, ki nastopajo v njih, so na ta ali oni način vtisnili svoj pečat mestu.

Knjiga je poslednji pozdrav avtorja domači Škofji Loki, saj njenega izida ni več dočakal. Širši javnosti smo jo predstavili 27. januarja 2023, na spominskem večeru, posvečenem  dr. Francetu Štuklu, ki smo ga organizirali v prostorih Sokolskega doma v sodelovanju s škofjeloško občino in tamkajšnjim Muzejskim društvom.

Dr. France Štukl – prejemnik Aškerčevega priznanja za življenjsko delo (2012), častni občan Občine Škofja Loka (2014) in častni član Muzejskega društva Škofja Loka (2008) – je bil izvrsten in iskriv pripovedovalec, ki je svoje zgodbe v loškem narečju zelo rad začinil z njemu lastno in prepoznavno hudomušnostjo. Bil je prava loška legenda in neizčrpna enciklopedija, svoje bogato védenje pa je rad delil z drugimi – tako v obliki predavanj kot v številnih prispevkih in monografijah, ki jih je objavil.

Knjigo Strganke in postrganke lahko kupite v enotah Zgodovinskega arhiva Ljubljana v Škofji Loki in Ljubljani.

PREDSTAVITEV KNJIGE STRGANKE IN POSTRGANKE IN SPOMINSKI VEČER, POSVEČEN DR. FRANCETU ŠTUKLU

 

 

Prilagoditev pisave