V sklopu dogodkov ob 125-letnici Zgodovinskega arhiva Ljubljana so v četrtek, 8. junija 2023, v razstaviščnih prostorih arhiva odprli razstavo Ohranimo sledi časa!, ki jo je pripravilo 17 avtorjev -arhivistov iz petih enot arhiva. Z razstavo, ki bo na ogled do konca tega leta, želijo obeležiti jubilej ustanove in opozoriti na bogato in raznoliko kulturno dediščino, ki jo zbirajo, urejajo, hranijo ter jo v obliki razstav in strokovnih objav posredujejo širši javnosti. Na razstavi je predstavljeno 16 zgodb, ki so med seboj različne in vsaka od njih svoja sled časa in dogodkov iz preteklosti, vse skupaj pa zanimiv zgodovinski kolaž.

Na slavnostnem dogodku je najprej spregovorila direktorica arhiva dr. Zdenka Semlič Rajh, ki je orisala zgodovinski razvoj arhiva od njegovih začetkov, ko je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar leta 1898 za prvega ljubljanskega arhivarja imenoval pesnika in duhovnika Antona Aškerca, do današnjih dni, ko je arhiv prerasel mestne okvire in postal največji regionalni arhiv v Sloveniji, ki svojo dejavnost opravlja ne le na območju Ljubljane in njene širše okolice, temveč tudi na območju Gorenjske, Dolenjske, Bele krajine, Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega ter v svojih depojih hrani 18 kilometrov arhivskega gradiva.

Razstavo je predstavila njena urednica Judita Šega, odprla pa jo je direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Špela Spanžel, ki je v slavnostnem nagovoru spregovorila o pomenu in vlogi arhivov v sodobni družbi. V kulturnem programu je sodelovala vokalna skupina Rozalije.

S tem dogodkom je Zgodovinski arhiv Ljubljana obeležil tudi Mednarodni dan arhivov, ki ga 9. junija praznujejo arhivi širom sveta. Na ta dan, natanko pred 75 leti, je bila namreč ustanovljena krovna svetovna organizacija, Mednarodni arhivski svet, katere član je tudi Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Odprtje razstave 125 let

 

 

Prilagoditev pisave