Spletne razstave

Slovenci začenjajo se novi časi

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine v letu 2021 so potekali pod skupnim motom »Dober tek!«. Tematsko so bili namenjeni kulinariki in prav s to tematiko se je v pričujočem stripu in razstavi Zgodovinski arhiv Ljubljana pridružil aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Strip in razstava Ljubezen gre skozi želodec: kulinarika v arhivskih virih skozi risbo, ki predstavlja močno izpovedno orodje, vabi bralce in obiskovalce vseh starosti k odkrivanju bogate zakladnice arhivskih virov s področja kulinarike, ki jih hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Okupacija

Arhivisti enot Zgodovinskega arhiva Ljubljana: Kranj (Luka Cerar), Idrija (Dejan Hvala), Novo mesto (Dunja Mušič), Škofja Loka (Judita Šega) in Ljubljana (Barbara Žabota) smo pripravili izbor arhivskih dokumentov na temo okupacije Slovenije med leti 1941 in 1945.

Spletna zbirka zajema vizualno najbolj povedne arhivske dokumente, letake, razglase, brošure in fotografije, ki predstavljajo duh časa in prostora tako med nemškim kot italijanskim okupacijskim režimom. Meje ohranjenega arhivskega gradiva segajo na zahodu do Trnovskega gozda, na severu do Karavank, na jugu do Kolpe ter na vzhodu do Gorjancev.

 

 

Slovenci začenjajo se novi časi

Razstava »Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920)« je tretja (2018) v vrsti razstav Zgodovinskega arhiva Ljubljana, posvečenih prvi svetovni vojni.

Spletna različica razstave »Slovenci, začenjajo se novi časi… (1918–1920)« omogoča širšo dostopnost in nagovarja vsakogar, ki se želi iz preteklih dogodkov naučiti, kaj so za Slovence pomenila leta po koncu 1. svetovne vojne. Prelomno triletno obdobje je prineslo propad habsburškega imperija in rojstvo novih držav, splošno pomanjkanje, špansko gripo in ostale nalezljive bolezni, val beguncev, množice vojnih invalidov, spremembe uradnega jezika, koroški plebiscit ipd. Pred očmi slehernika je propadal stari svet in se mukoma rojeval novi. Avtorice razstave, arhivistke v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Elizabeta Eržen Podlipnik, Mira Hodnik, Dunja Mušič in Judita Šega, so iz bogatega arhivskega gradiva izbrale nekaj ključnih dokumentov.

Razstava V slogi k uspehu!

Iz bogate zakladnice arhivskih depojev vam predstavljamo nekaj dokumentov o društveni dejavnosti nekdanjih in današnjih prebivalcev Osrednje Slovenije.

Avtorji razstave se vam zahvaljujemo za ogled in vas obenem prijazno nagovarjamo: varujte dokumente, ki pričajo o korakih vašega življenja. Postojte in še malo pomislite, preden jih dokončno zavržete. Morda bi se jih zgodovinarji – arhivisti nadvse razveselili.

© 2016 Zgodovinski arhiv Ljubljana. Vse pravice pridržane.

Prilagoditev pisave